Kennisbank

Een saaie leider is de beste manager

Zo kort kan je duiden waar een competent leider aan voldoet. In hoeverre leiders dat niveau halen wordt zichtbaar in het verandervermogen van de organisatie. De tools van Business Fitscan helpen daarbij.

Tom Koppelman

logo_blog_bfs

Saaie leider de beste manager | 27 oktober 2015

Saaie leiders tonen zich vaak de beste managers. Dat zegt Tomas Chamorro-Premuzic, professor bedrijfspsychologie aan de Columbia University en auteur van het boek ‘Confidence’, in een bijdrage voor de Harvard Business Review.

Gepassioneerde leiders blijken volgens Chamorro-Premuzic, vaak uiteindelijk niet in staat de gestelde doelen te behalen.

Een competent leider zal zich volgens hem met drie specifieke karaktereigenschappen onderscheiden. Op de eerste plaats moet hij emotioneel volwassen zijn, maar vooral ook emotioneel intelligent en integer zijn.

Saaie leider beste manager
‘Bij de aanstelling van een manager wordt meestal gehoopt op een leider met een groot charisma en een uitgesproken ambitieuze visie’, benadrukt Tomas Chamorro-Premuzic. ‘Er wordt zeker niet naar een saaie persoonlijkheid gezocht, maar toch blijken de kandidaten met die karaktereigenschappen uiteindelijk de beste prestaties te leveren.’

Voorspelbaar en consistent
‘Vaak wordt spontaan aan persoonlijkheden zoals Steve Jobs en Jeff Bezos gedacht wanneer voorbeelden van succesvolle leiders worden gezocht. Deze legendarische figuren zijn echter uitzonderingen. De beste managers zijn vaak veel minder narcistisch. Een analyse door Google toonde al aan dat de beste leiders voorspelbaar en consistent zijn.’

Charismatisch
 ‘Gepassioneerde leiders blijken opvallend vaak te mislukken,’ zegt Chamorro-Premuzic nog. ‘Charisma is vaak een façade voor narcisme, waarbij medewerkers vertrouwen vaak onterecht als competentie vertalen. Wanneer men op zoek gaat naar managers die hun competentie hebben bewezen, komt men vaak uit bij het tegengestelde van de charismatische leider.’

‘Boetseren’
‘Charismatische figuren hebben het vaak moeilijk om zich open te stellen voor de mening van anderen en zijn bijzonder gevoelig voor kritiek, terwijl ze op het gebied van emotionele intelligentie meestal pover presteren. Die gebreken maken het vaak moeilijk om een goede manager te “boetseren”.

Bron: express.be via Executive Finance

Beter beeld gekregen van verandermanagement en geïnteresseerd in ons verhaal?

Neem contact met ons op