Misvattingen over weerstand bij verandering

Leestijd:

5 min

Auteur: Kilian Bennebroek Gravenhorst
Origineel gepubliceerd: boommanagement.nl
Redactioneel commentaar: Tom Koppelman

Vrijwel elke verandering stuit op een vorm van weerstand. Nieuwe situaties brengen onzekerheden met zich mee. Maar weerstand betekent niet noodzakelijk dat mensen tegen verandering zijn; het betekent dat we ze goed moeten begrijpen en omgaan met die weerstand, zodat veranderingen kunnen worden omarmd. Business Fitscan® speelt een belangrijke rol in het begrijpen en aanpakken van deze dynamiek. Ik kwam langs een interessante artikel van Kilian Bennebroek Gravenhorst origineel gepubliceerd op boommanagement.nl waarin hij enkele belangrijke aspecten van weerstand bij verandering verkent. Hieronder een fragment uit zijn artikel.

Extern artikel

Het begrip weerstand bij verandering wordt veel gebruikt, zowel in de literatuur als in de praktijk. Het gebruik van dit begrip leidt tot drie ernstige misvattingen.

  • De eerste misvatting is dat mensen tégen verandering zijn. Er zijn dan twee opties. De ene optie is om te stoppen met veranderen, maar daar wordt zelden voor gekozen. De andere optie is om te zorgen dat weerstand verdwijnt. Graag zo snel mogelijk, want dan kun je verder met veranderen. Dit leidt tot acties die de weerstand onbedoeld vergroten.
  • De tweede misvatting volgt uit het woordje ‘tegen’. Dat suggereert dat je tijdens veranderingen met voor- en tegenstanders van doen hebt. Polarisatie is het gevolg. Dat maakt het creatief gebruikmaken van de bestaande diversiteit aan meningen en ervaringen onmogelijk.
  • De derde misvatting is dat weerstand opgelost moet worden. Veranderen gaat gepaard met weerstand, dat is een gegeven. De vraag is niet hoe van de weerstand af te komen. De vraag is hoe ermee om te gaan.

Weerstand als gevolg van verandering

Het begrip weerstand tegen verandering inruilen voor weerstand als gevolg van verandering legt de basis voor het kunnen omgaan met weerstand. De term ‘gevolg’ maakt dat je op zoek gaat naar achtergronden. Het leidt ons naar de vraag waar de weerstand precies vandaan komt. En precisie is nodig om weerstand te kunnen hanteren. De ene verandering is de andere niet. Weerstand als gevolg van een wijziging in taken is iets anders dan weerstand als gevolg van uitbesteding van werkzaamheden.

Business Fit® Workshop VeranderVermogen

Business Fitscan® heeft een workshop ontwikkeld die je helpt organisatie verandervermogen en weerstand tegen verandering te begrijpen. De workshop voorziet je van praktische handvatten om effectief met weerstand om te gaan en veranderingen sneller, gemakkelijker, kostenefficiënt en met meer plezier voor alle betrokkenen te implementeren.

Benieuwd hoe je het verandervermogen binnen jouw organisatie kunt versterken en effectief met weerstand kunt omgaan?

Klik hier voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Deze pagina delen

LinkedIn
X
Facebook
WhatsApp
Email
Open Masterclass: Grip op Veranderen
Versterk het verandervermogen van je team en organisatie.
Schrijf je nu in – Beperkt aantal plaatsen beschikbaar!